Leven met de maan - hoe doe je dat?

Leven met de maan - hoe doe je dat?

Het is geen toeval dat het wisselende weer onze stemming verandert of dat, als we omgeven zijn door groen we meer rust ervaren.
Dit zijn onze spirituele verbindingen met de aarde, de natuur en het universum.

Elk voorbijgaand seizoen of elke cyclus biedt een nieuwe kans om natuurlijke, pure energie te benutten, voor -onder andere- rituelen, waardoor je nieuwe mogelijkheden kunt creëren en nieuwe gewoontes kunt aanleren. Misschien heeft de maancyclus nog wel de meeste impact van alle cycli. De veranderende fasen van de maan verwelkomen wijsheid, intuïtie, vrouwelijke energie, geborgenheid en voedende en spirituele verbindingen.

overzicht van maanstanden, maancyclus voor de uitleg van maanmagie en hoe te werken en leven met de maan

De energie van de maan benutten

Net als een zaadje doorloopt de maan ook geboorte-, bloei- en doodscycli. Met elke cyclus komt er een nieuwe kans voor groei. Natuurlijk hoef je belangrijke beslissingen echt niet uit te stellen tot de juiste maanstand. Maar het helpt wel om voor de uitvoer van rituelen en jezelf de maanstanden te volgen. Wanneer we de kennis van de maan gebruiken om de diepten in onszelf te verkennen, geeft het ons namelijk een kans om onze belangrijkste relatie te verbeteren: met onszelf.

Naast dat het helpt om jezelf beter te leren kennen. helpt het ons ook om de energie van de maan te benutten en de vele eigenschappen ervan te belichamen. De vrouwelijke, creatieve en vloeiende energie transformeert onze verbinding met het zelf en de natuur.

De maanstanden begrijpen

Elke fase biedt een kans om je te concentreren op een aspect van jezelf en het leven en dit te verbeteren. Dit is wat je moet weten om het meeste uit elke cyclus te halen.


1- Nieuwe Maan - het planten van het zaadje

De nieuwe maan staat voor het nieuwe begin in het leven. Dit is het ideale moment om nieuwe intenties te stellen en je energie te richten op bedenken welke veranderingen je voor jezelf en je omgeving wilt doorvoeren.
Geestelijk is dit een oproep tot aanwezigheid, tot reflectie, zodat je je diepste verlangens gaat kennen en kunt bedenken hoe je ze tot leven gaat brengen.


2- Wassende jonge maansikkel - onzichtbare groei

Wanneer het licht van de maan toeneemt, maar minder dan de helft verlicht is, is dit het ideale moment om de intentie voor jouw doelen te bepalen. Je kunt plannen hoe je aan jouw gewenste doelen wilt werken en groei ervaren in jouw motivatie, vastberadenheid en discipline.
Spiritueel gezien is dit het moment waarop je energiek genoeg bent om je intenties te waar te maken. Daarom is het ook een ideale tijd om meer te bewegen en fysiek actief worden.


3- Maan van het eerste kwartier - doorbraak

Wanneer de helft van de maan verlicht is, vertegenwoordigt dit besluitvorming. Je mag je concentreren op het herzien van je intenties en onderzoeken of deze passen bij jouw langetermijndoelen. Probeer te evalueren hoe jouw acties, werk en manifestaties overeenkomen met wat jij wilt bereiken.


4- Wassende maan - verfijning

Wanneer er meer dan een halve maan verlicht is, is het tijd om veranderingen aan te brengen. Het wordt aangeraden om de plannen voor het vervullen van intenties te verfijnen en meer methoden en activiteiten toe te voegen om de ervaring te verbeteren. Geestelijk is het een uitstekende tijd om een nieuwe stap te zetten, je te concentreren op je innerlijke groei en te werken aan het verwezenlijken van je diepste verlangens.


5- Volle maan - bloei

Na alle werk die je in jezelf en jouw doelen hebt gestoken, is het nu tijd om te genieten en de groei te vieren. Dit is het ideale moment om jouw intenties opnieuw te bekijken en te zien hoe ver je bent gekomen.
Vier in deze fase jezelf en je leven zoals het is, en dompel jezelf onder in activiteiten die je troosten, ondersteunen en energie geven voor de toekomstige fasen. Geniet! Laat jouw creativiteit vrij stromen en reflecteer hoe ver je al bent gekomen. 


In een volle maan periode kun je je ook overweldigd voelen door geïntensiveerde emoties. Val niet in overhaaste re-acties maar onderzoek en probeer deze energie te gebruiken voor jouw persoonlijke groei. Laat dingen die geen enkel doel meer dienen los, en focus op de dingen die jouw complementeren en helpen jouw (persoonlijke) doelen te bereiken.


6- Afnemende maan - dankbaarheid

Wanneer de verlichting van de maan afneemt, betekent deze fase een tijd van dankbaarheid. Tijdens de Volle Maan krijg je de kans om jezelf te vieren voor al je inspanningen. Tijdens een Afnemende maan is het ideaal om waardering te tonen aan het Universum en jezelf voor iedereen, deuren naar kansen te openen en het vermogen om ze te grijpen.

7- Derde kwartier - Vergeving

Dit is het moment om je te concentreren op het vergeven van anderen en jezelf. Vergeef en laat alles los wat een negatieve invloed op je heeft. Concentreer u bovendien op uw huidige intenties en bezoek de inventaris om te zien aan hoeveel u hebt gewerkt en bereikt.


8- Afnemende maansikkel / laatste kwartier - loslaten

Wanneer de verlichting van de maan afneemt en minder dan de helft van de maan verlicht is, is het laatste kwartier. Tijdens deze fase dient je aandacht gericht te zijn op het herstellen van jouw evenwicht. Laat alles los wat jou niet meer dient, inclusief de eerdere intenties die je had gemaakt. Richt in plaats daarvan je energie op het opruimen van je ruimte, het schoonmaken van je spirituele energie en jezelf openstellen voor de nieuwe maanfase. Besteed tijd aan het ondersteunen van de mensen om je heen en begrijp de kracht van kleine daden en de positieve effecten die ze kunnen hebben. Verfijn, verduidelijk en oefen consistentie.


9- Donkere Maan - introspectie

Het moment voordat de maan weer terug cirkelt naar haar oorspronkelijke positie tussen de zon en de aarde en de maancyclus weer opnieuw zal beginnen is er een korte periode waar er even helemaal geen maan zichtbaar is: de donkere maan. De periode vlak voor een nieuw begin. Een moment van stilte en introspectie voordat je begint met het stellen van nieuwe intenties en weer een nieuwe cyclus in gaat. 

De voordelen van leven met de maancycli

De fasen van de maan stralen tijdens de cyclus verschillende energieën uit. Bij elke nieuwe fase krijg je de kans om je te concentreren op een specifiek aspect van je doelen of leven. Of het nu gaat om een manifestatie, het beoefenen van vergeving of dankbaarheid.

 Altijd op de hoogte zijn van de maanstanden? Koop de Zenzusters Maankalender op A3 formaat. In dit duidelijke overzicht zie je in èèn oogopslag de maanstanden van het komende jaar. De kalender is ontworpen door Janet van Zenzusters.

Terug naar blog