Schoonmaken en opladen van Edelstenen

Edelstenen hebben onderhoud nodig.
De energie die geabsorbeerd wordt blijft hangen en dat mag van tijd tot tijd gereinigd worden voor een optimale werking van jouw edelsteen. Onderschat het schoonmaken van edelstenen niet, en maak edelstenen altijd schoon nadat je ze hebt gekocht. Spirituele hygiëne, noemen we dat.Want jouw edelstenen happy, jij happy.

Hoe doe je dat dan? 
Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de meest voorkomende manieren van schoonmaken en opladen.  

Schoonmaken

Intentie

Als je gewend bent om met intentie of energie te werken en deze kan sturen is dit een fijne manier om jouw steen schoon te maken. 

Oefening:
Ga zitten met de steen binnen handbereik en sluit je ogen. Adem diep in via je buik en zucht uit via je mond. Doe dit een aantal keer totdat je voelt dat je rustiger begint te worden. Voel je voeten stevig op de grond staan en doe desnoods een grondingsoefening. Wrijf je handen op elkaar totdat ze warm zijn en houd je handen dan 10 cm van elkaar af. Voel hoe er energie vanuit jouw handpalm en vingertoppen gloeit. Pak nu de steen in je handen en visualiseer hoe de energie vanuit jouw handen als een kleine wervelwind door de steen heen gaat en deze schoonmaakt. 

Aarde

Door jouw steen een nacht in de aarde te begraven geef je de steen de mogelijkheid om de opgevangen energie af te vloeien naar moeder aarde. Omdat stenen uit de aarde komen kan de steen hier weer haar oorspronkelijke frequentie aannemen. 

Let wel op met vochtige aarde en broze stenen, en zorg dat je jouw steen zó begraaft (plaats er bijvoorbeeld een klein vlaggetje gemaakt van takjes op) dat je jouw steen weer makkelijk kunt terugvinden.

Vuur (Kaarsvlam)

Vuur is een krachtige reiniger. 

Om jouw steen te reiningen kun je deze door de vlam van een kaars halen en visualiseren dat het vuur alle negatieve energie wegbrand. Deze methode is niet voor iedereen en voor elke steen geschikt! 

Houd de steen sowieso niet te lang in het vuur om chemische reacties en roetvorming te voorkomen.

Adem

Jouw (levens)adem bevat veel kracht, vooral als je er intentie aan meegeeft. Adem is een veelgebruikte, krachtige tool in volksmagie. Blaas over de steen en visualiseer dat jouw adem door de steen gaat en deze schoonmaakt. Doe dit een aantal keer krachtig en zie hoe de energie verandert.

Water

Houd de te reinigen edelstenen een paar minuten onder stromend water en voel hoe de zware energie met het water meestroomt. Dit kan een (lauwe) kraan zijn of een helder beekje, zolang het water maar stroomt.

Let er wel op dat niet alle stenen tegen water kunnen. Zachtere, poreuze en gipsachtige stenen zoals Chrysocolla, Aragoniet, Seleniet of Celestien kun je beter niet nat laten worden. Deze lijst is niet compleet.

Check altijd even bij de omschrijving van de steen zelf of er methodes zijn die beter niet gebruikt kunnen worden.

Andere kristallen (Hematiet, Seleniet)

Hematiet en Seleniet zijn zelfreinigende stenen maar ze hebben ook de eigenschap andere edelstenen en kristallen te kunnen reinigen. Leg jouw schoon te maken stenen op een bedje van Hematiet of op een seleniet ontlaad en oplaadsteen. Na 12 uur zijn jouw stenen weer als herboren.

Opladen

Intentie

Als je gewend bent om met intentie te werken en deze kan sturen is dit een fijne manier om jouw steen op te laden. Het is ook een hele goede manier om jouw steen te leren kennen en intentie uitsturen te oefenen. 

Oefening:
Ga zitten met de steen tussen je handen en sluit je ogen. Adem diep in via je buik en zucht uit via je mond. Doe dit een aantal keer totdat je voelt dat je rustiger begint te worden. Voel je voeten stevig op de grond staan en doe desnoods een grondingsoefening. Probeer nu jouw energie te voelen en hoe deze om jouw heen uitstraalt. Misschien kun je zien of voelen wat voor kleur het heeft? Ga nu naar de steen, en stel je een energieveld om de steen voor. Verbind jouw handen heel bewust met de energie van de steen en vertel de steen jouw intentie. Zie hoe jouw intentie in de steen wordt opgenomen. Herhaal jouw intentie desnoods nog 2 keer om deze kracht bij te zetten. Bedank de steen en sluit je oefening af. 

Zonlicht

Voel jij je ook altijd energieker in de Lente en in de Zomer? Nou, niet alleen ons lichaam reageert op de verwarmende en krachtgevende zon: Jouw stenen ook! Sommige stenen vinden het fijn om opgeladen te worden in de zon. Leg de stenen daarvoor gewoon in het zonlicht. 

Edelstenen die van opladen in de zon houden zijn o.a. Zonnesteen en Bergkristal. (Voornamelijk heldere stenen)

Opladen in zonlicht lijkt trouwens een makkelijke en fijne oplossing maar heeft wel een aantal kanttekeningen: 

Sommige kristallen verliezen hun kleur bij direct zonlicht. Het ene kristal reageert hier iets sneller op dan het andere. Rozekwarts bijvoorbeeld, verliest snel haar kleur in combinatie met fel zonlicht. Pas hier dus mee op. Andere stenen die het zonlicht slecht verdragen zijn Amethist, Aquamarijn, Aventurijn, Beryl, Celestiet, Kunziet, Larimar, Malachiet, Opaal, Toermalijn en Turkoois.

! LET ALTIJD OP met kristallen in direct zonlicht. Heldere kristallen werken als een loep. Ze concentreren diffuus zonlicht naar 1 brandpunt en dus - je raad het vast al - kan er brand ontstaan door simpelweg jouw kristallen in het raamkozijn te laten liggen. Let er dus altijd op dat je heldere edelstenen en zonlicht met een vuurvaste ondergrond combineert en laat deze niet onbeheerd achter. 

Maanlicht

Het licht van de volle maan is ideaal om jouw stenen bij op te laden. 

Naast dat de maan op vele van ons al een magische uitwerking heeft, versterkt het ook de 'magische' werking van jouw kristal. 

Leg hiervoor jouw steen in het volle-maanlicht. Het licht van de volle maan is op de nacht van de volle maan zelf het sterkst, maar de energie is 3 dagen voor en 3 dagen ná de volle maan nog voelbaar. 

Let ook hier wel op dat je dit niet doet tijdens een eclipse. De energie kan dan vrij heftig zijn als je hier gevoelig voor bent.

Adem

Deze methode werkt bijna 
hetzelfde als ontladen: 
Jouw (levens)adem bevat namelijk veel kracht, vooral als je er intentie aan meegeeft. Adem is een veelgebruikte, krachtige tool in volksmagie. 

Blaas over de steen en visualiseer dat jouw adem door de steen gaat en de steen oplaadt. Doe dit een aantal keer krachtig en zie hoe de energie verandert.

Bergkristal

Bergkristal is een alleskunner die, gedragen met andere kristallen, de werking van deze kristallen kan versterken. 

Niet alleen dat, een bergkristal kan jouw kristal ook weer opladen! Leg hiervoor jouw steen in bijvoorbeeld een bedje van bergkristal of op een groot stuk bergkristal

Seleniet

Seleniet is een steen met een fijne energie. Als zelfreinigende steen kan zij jouw kristallen ontladen, maar wist je dat Seleniet ook jouw kristallen kan opladen? 

Leg hiervoor jouw steen op bijvoorbeeld een seleniet oplaadsteen.

Hoe fijn is het om jouw steen op zo'n seleniet-oplaadsteen te leggen en de volgende dag, schoongemaakt èn opgeladen weer mee te kunnen nemen?