rozemarijn, rosemary

Rozemarijn

De sterke rozemarijn is een van die kruiden die zonder moeite de winter kan overleven. En dan al helemaal deze winter. De heerlijke geur van rozemarijn heeft een kalmerend en opwekkend effect. Rozemarijn heeft als element vuur en dat is helemaal niet gek omdat dit kruid in de kruidenkunde als verwarmend kruid wordt gezien.

De rook van rozemarijn heeft een krachtige, zuiverende trilling. Daarom is het ideaal om voorafgaand aan een ritueel de ruimte te zuiveren met een smudge van rozemarijn. Ook wordt de rook gebruikt als men helderheid of inzichten nodig heeft. Er wordt gedacht dat als je een krans van rozemarijn draagt, je je geheugen versterkt. In het oude Griekenland droegen studenten daarom vaak rozemarijn om hun nek of in het haar.

Rosmarinus betekent dauw van de zee en kan verwijzen naar het verkwikkende effect van de geur op de geest.

Omdat rozemarijn een sterke (en fijne) geur heeft, werd het vroeger als sterke beschermer gezien omdat men dacht dat kwade geesten en energieën niet van het sterke aroma hielden en daardoor wegbleven.  Rozemarijn werd vroeger ook wel in rechtzalen gebruikt om te voorkomen dat men besmet werd met de negatieve energie van de veroordeelden. 

En kun je wel wat gezelschap gebruiken? Plant dan wat Rozemarijn in je tuin. Er wordt gefluisterd dat dit feetjes aantrekt.

Magische werking van Rozemarijn

Bescherming, liefde, lust, reiniging & zuivering, kalmerend, slaap, jeugdigheid, mentale krachten.

Geneeskrachtige werking van Rozemarijn

De geneeskrachtige werking van rozemarijn is vooral een versterkende en ontstekingsremmende werking en wordt in de kruidengeneeskunde voornamelijk toegepast bij: Acne, vermoeidheid, klachten door nervositeit, milde depressie, kneuzingen, migraine, spierpijn, bevorderen van haargroei (diosmetine), gal en leveraandoeningen, koude handen en voeten (ook bij ziekte Reynaud), stimuleert bloedsomloop en werkt verwarmend.

Rozemarijn kan het best geoogst worden in de zomermaanden juni, juli en augustus.

Contraindicaties: Gebruik rozemarijn niet medicinaal tijdens zwangerschap, hoge bloeddruk of onstekingen aan het maagdarmslijmvlies.

Note en disclaimer bij het geneeskrachtig gebruik van kruiden:

Raadpleeg altijd een professional voor het medicinaal toepassen van kruiden. Vooral als je medicijnen gebruikt. Het is een veel voorkomende misvatting dat kruiden, omdat ze natuurlijk zijn, onschadelijk zijn en onbeperkt ingenomen kunnen worden. Laat je vooraf informeren over de juiste dosis voor jou, de contra-indicaties en interacties met andere kruiden en medicijnen.

Terug naar blog